aulo-diazugio

Τα 5 στάδια για Συναινετικό Διαζύγιο: Τα δεδομένα της σημερινής εποχής οδήγησαν τον Έλληνα νομοθέτη να καθιερώσει το συναινετικό διαζύγιο ενώπιον συμβολαιογράφου προκειμένου να αποφεύγονται ατέρμονες δικαστικές διαμάχες που όχι μόνο είναι ψυχοφθόρες, χρονοβόρες αλλά και οικονομικά δυσβάστακτες σε πολλές περιπτώσεις.

Βασική προϋπόθεση για το συναινετικό διαζύγιο είναι η συναπόφαση των συζύγων να διαζευχθούν αλλά και η διάθεση του καθενός να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να επιλυθούν βασικά ζητήματα που και νομικά απαιτείται να συμφωνηθούν για να υπάρξει εν τέλει η λύση του γάμου.

Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να λυθεί ο γάμος αν δεν το θέλουν και οι δύο σύζυγοι και αν δεν έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει να επιλυθούν πρακτικής φύσεως ζητήματα που προκύπτουν από το διαζύγιο με συζήτηση και εκατέρωθεν υπαναχωρήσεις.

Πρώτο στάδιο: Επιλογή δικηγόρου

Καθένας από τους συζύγους υποχρεούται να επιλέξει τον δικηγόρο του προκειμένου να παρίσταται με τον ίδιο σε κάθε στάδιο του συναινετικού διαζυγίου.

Δεύτερο στάδιο: Συλλογή των απαραίτητων εγγράφων  

Για την διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είναι απαραίτητα τα ακόλουθα έγγραφα:

  1. Ληξιαρχική πράξη γάμου.
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  3. Αντίγραφα δελτίων αστυνομικής ταυτότητας.
  4. Εφόσον υπάρχουν τέκνα: ληξιαρχικές πράξεις γέννησης αυτών.

Τρίτο στάδιο: Κατάρτιση ιδιωτικού συμφωνητικού

Οι σύζυγοι σε συνεννόηση με τους δικηγόρους τους καταρτίζουν ιδιωτικό συμφωνητικό ( έγγραφη συμφωνία) στο οποίο δηλώνουν ρητά την επιθυμία τους να λύσουν τον γάμο τους συναινετικά. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει και την διαδικαστική επίλυση και άλλων ζητημάτων που προκύπτουν από την λύση του γάμου όπως ενδεικτικά: περιουσιακές διαφορές, τυχόν διαμοιρασμός περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν στο γάμο κλπ.

Εφόσον υπάρχουν τέκνα, στο ίδιο συμφωνητικό ( έγγραφη συμφωνία) πρέπει απαραιτήτως να συμφωνηθεί ποιος από τους γονείς θα ασκεί την επιμέλεια αυτών και αντιστοίχως ποιος θα είναι ο τρόπος επικοινωνίας με τα τέκνα του γονέα που δεν θα έχει την επιμέλεια των τέκνων. Επίσης, στο ίδιο συμφωνητικό συμφωνείται και το ύψος της διατροφής που θα καταβάλλει ο γονέας που δεν θα έχει την επιμέλεια των τέκνων.

Το ιδιωτικό αυτό συμφωνητικό ( έγγραφη συμφωνία) υπογράφεται από τους συζύγους αλλά και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ενώπιον της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει εν τέλει την συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου.

Τέταρτο στάδιο: Συνάντηση στον συμβολαιογράφο

Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο.

Πέμπτο στάδιο: Κατάθεση του αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου στο ληξιαρχείο

Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει καταχωρισθεί η σύσταση του γάμου.

Για εξειδικευμένες πληροφορίες που αφορούν την προσωπική σας υπόθεση απευθυνθείτε στο Δικηγορικό Γραφείο Σταθάκη προκειμένου να κανονίσουμε μία συνάντηση, να επιλύσουμε τις απορίες σας και να προχωρήσουμε υπεύθυνα στην επίλυση του νομικού σκέλους της υπόθεσής σας.