aulo-sunainetiko-diazugio

Δικαστική συμπαράσταση είναι η κατάσταση η οποία κηρύσσεται με δικαστική απόφαση και κατά την οποία ένα ενήλικο πρόσωπο είτε λόγω ψυχικής, διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να επιμεληθεί του εαυτού του, των υποθέσεών του και της περιουσίας του, είτε λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εκθέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους στενούς συγγενείς του.

Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας καθώς και την διεκπεραίωση προσωπικών υποθέσεων που απαιτούν την φυσική παρουσία ατόμων που πάσχουν από προβλήματα υγείας ο νόμος δίνει την λύση με την θέση ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση.

Την αίτηση ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου μπορεί να καταθέσει: 1.O ίδιος ο πάσχων, 2. ο/η σύζυγος του πάσχοντος, 3. οι γονείς του πάσχοντος, 4. τα τέκνα του πάσχοντος, 5. ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και 6. το Δικαστήριο αυτεπαγγέλτως. Με την αίτηση προτείνεται ταυτοχρόνως και το πρόσωπο που θα τεθεί δικαστικός συμπαραστάτης, το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλο προς το σκοπό αυτό καθώς και τα πρόσωπα του Εποπτικού Συμβουλίου (3 έως 5), σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του συμπαραστατέου για το χρονικό διάστημα που τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.

3 Βήματα για την διαδικασία:

Πρώτο βήμα είναι η συλλογή των απαραίτητων εγγράφων για την εκκίνηση της διαδικασίας ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου. Τα έγγραφα ενδεικτικά είναι: Ιατρικά έγραφα και πιστοποιητικά (π.χ. ιατρικές γνωματεύσεις), απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας από τον ασφαλιστικό φορέα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γάμου/γέννησης, φορολογικά/τραπεζικά έγγραφα και δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων του/της αιτούντα-σας και των μελών του εποπτικού συμβουλίου.

Δεύτερο βήμα είναι η κατάθεση της αίτησης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και η επίδοσης αυτής στον Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου, στην κατά τόπο αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία και στον ασθενή – συμπαραστατέο. Με την κατάθεση της αίτησης μπορεί ζητηθεί η έκδοση προσωρινής διαταγής. Στην πράξη ζητείται η προσωρινή διαταγή όταν πρέπει να αντιμετωπισθούν επείγουσες καταστάσεις όπως για παράδειγμα η διαχείριση τραπεζικού λογαριασμού του συμπαραστατέου για να αντιμετωπισθούν τα τρέχοντα έξοδά του και η διεκπεραίωση εργασιών ενώπιον δημοσίων υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, με την κατάθεση της αίτησης για τον διορισμό δικαστικού συμπαραστάτη στο αρμόδιο Πρωτοδικείο της κατοικίας του συμπαραστατέου ορίζεται και η δικάσιμος κατά την οποία θα εκδικασθεί η υπόθεση.

Τρίτο βήμα είναι παράσταση κατά την δικάσιμο συζήτησης της αίτησης και η κατάθεση προτάσεων δηλαδή η προβολή των ισχυρισμών που υποστηρίζουν την αίτηση και η κατάθεση δικαιολογητικών και αποδεικτικών μέσων.

Μετά την συζήτηση της υπόθεσης ακολουθεί σε επόμενο χρονικό διάστημα η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Τα αποτελέσματα και η ισχύς της δικαστικής απόφασης με την οποία κάποιος τίθεται υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης αρχίζουν από την δημοσίευση της δικαστικής απόφασης, όμως για την έναρξη του λειτουργήματός του απαιτείται τελεσιδικία της αποφάσεως που τον διορίζει.

Για κάθε νομική πράξη ή δικαιοπραξία απαιτείται πάντα για την εγκυρότητα της, η υπογραφή του δικαστικού συμπαραστάτη και ενδεχομένως πιστοποιητικό της αρμόδιας γραμματείας του πρωτοδικείου που έχει εκδώσει την απόφαση.

Για εξειδικευμένες πληροφορίες που αφορούν την προσωπική σας υπόθεση απευθυνθείτε στο δικηγορικό μας γραφείο προκειμένου να κανονίσουμε μία συνάντηση, να επιλύσουμε τις απορίες σας και να προχωρήσουμε υπεύθυνα στην επίλυση του νομικού σκέλους της υπόθεσής σας.